Brief garden, big Buddha

Pääosa Balapitiyan retkistä on suuntautunut pyörä-, tuktuk- tai bussimatkan päähän. Yksi pitempi reissu tehtiin noin 30 km päähän Bentotan suunnalle, missä meitä käytti päiväseltään vuokraisäntä Nalinda.

To get here, you have to take a well-hidden, narrow and winding road through jungle-like vegetation

To get here, you have to take a well-hidden, narrow and winding road through thick jungle-like vegetation

Erityisesti Maiju halusi käydä srilankalaisen maisema-arkkitehti Bevis Bawan (1909-1992) puutarhassa ja talossa. Ihan kiinnostavaa on nähdä täällä muutakin kuin temppeleitä ja rantoja. Bawa ja hänen arkkitehtiveljensä Geoffrey Bawa (trooppisen modernismin isä) edustavat vähän erilaista, huonosti tunnettua puolta Sri Lankasta.

C'mon already

C’mon already

50 shades of green

50 shades of green

Bawa peri aikanaan maaomaisuutta ja päätti luoda tiluksille oman piilopaikkansa nimeltään Brief Garden. Puutarhaan ajetaan kapeaa tietä viidakkomaisen kasvuston halki, ja puutarha rönsyää puita, pensaita ja muuta vihreää kasvustoa. Paikoitellen puun takaa saattaa löytyä suihkulähde, portaikko tai veistos.

Exploring further

Exploring further

Things hidden in the bushes: a BBQ ...

Things hidden in the bushes: a BBQ …

... flower pots ...

… flower pots …

... statues ...

… and statues

Some staircases were very orderly ...

Some staircases were very orderly …

... some less so

… others less so

Kierroksen lopuksi pääsi katsomaan myös Bawan taloa ja taulukokoelmaa. Mielenkiintoisempaa katseltavaa oli silti talon ulkopuolella.

A pretty pond behind the house

A pretty pond behind the house

Everything in its right place

Everything in its right place

A very merry fountain

A very merry fountain

After emptying all those bottles, you will definitely have to relieve yourself

After emptying all those bottles, you will definitely have to relieve yourself

Blue door guarded by potheads

Blue door guarded by potheads

Bentota or Hobbiton?

Bentota or Hobbiton?

Pikkuveli Geoffreyn maaseuturesidenssi Lunuganga jätettiin väliin, kun poikia ei erityisemmin innostanut eikä ollut varmuutta paikan aukiolosta. Kuvien perusteella olisi ollut hienon näköinen paikka sekin.

Sen sijaan piipahdettiin vielä Aluthgamassa Kande Viharayan temppelissä, joka on kuulemma paikallisille hyvin tärkeä. Siellä käymisen uskotaan tuottavan erityisen hyvää onnea. Jää nähtäväksi tuottiko meillekin, mutta joka tapauksessa temppeli oli visiitin arvoinen paikka. Nähtiin taas yksi valtava Buddha, temppelinorsu, ja hassu pikku museo jossa oli esillä mm. temppelille lahjoitettuja rahoja eri puolilta maailmaa. Myös mummonmarkkoja, joiden vieressä tiedettiin kertoa että nykyään Suomessa on käytössä euro.

The temple elephant at Kande Viharaya

The temple elephant at Kande Viharaya

Buddha & the boys

Buddha & the boys

Our host Nalinda took us on a trip to the surroundings of Bentota 30 km away, where we visited Brief Garden, the picturesque retreat of Sri Lankan landscape architect Bevis Bawa (1909-1992). On our way back home, we stopped at the Kande Viharaya temple in Aluthgama with its giant Buddha statue and temple elephant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *