Se nakyi sittenkin

Namaste!

Eli hyvaa paivaa Suomi, taalla Wuokot, Kathmandu, Nepal.

Tiibetin kylmat tasangot ja makimaastot on jatetty taakse ja on pyyhitty pois riisto-Kiinan polyt kenganpohjista (sen sijaan saatiin pari iilimatoa tilalle niihin –
IU).

Matka maailman todelliselle katolle eli Everest Base Campiin oli totutun tapahtumarikas. Heti lounasaikaan oli rengas tyhjennyt ja se piti korjata. Myohemmin oli viela kaasuttimessa vikaa ja kykittiin toistamiseen tienposkessa. Lopulta paastiin kuin paastiinkin viimeiseen kotoon eli Rongphukin luostarin pahaisen majatalon huomaan. Maiju ei ole ikina kokenut kylmempaa yota neljan seinan sisalla. Mikolla ei tosin ollut mitaan hataa, mutta sepa ei karsinytkaan korkeuden aiheuttamasta hengenahdistuksesta ja unettomuudesta. Kylmyys karaisee sanoi mummo kun marjoja poimi.

Kavaistiin siina tulon jalkeen kattelemassa ymparille ja mm. luostarin kierroksella. Siella ei ollut mitaan nahtavaa ja Everestikin oli pilvien takana. Aamu kuitenkin koitti ja hetken loikoilun jalkeen saatoimme lahtea kapsyttelemaan kohti kirkkaasti nakyvaa Everestia. Maijun edellisen paivan rukousmyllyn pyoritykset olivat tuottaneet tulosta – se kun toivoi kirkasta huomista. Lahestyttaessa itse vuorenjarkaletta pilvet alkoivat kuitenkin ikavasti kasaantua ja synttarijuhlat toimitettiin vain pilkoitellen nakyneen vuoren aaressa. Kakkua, keksia, karkkia ja pari italianoa oli silti. Palanpainikkeeksi nautittiin vartavasten hankittua lisa- eli laakehappea, josta tosin tuli hiukan huono olo. Ei suositella hyvikseen nautittavaksi. Poistuessamme perusleirilta takaisin luostarille ja odottavalle autolle, alkoi taivas kirkastua kuin luonnonoikusta tai Everestin ilkikurisen luonteen takia. Saimme siis sittenkin ihastella jattia huippuineen paivineen. Mahtava naky.

Loppusynttaripaiva meni sitten autossa istuessa, se ei tosin hajonnut kuin kerran (taas sama rengas tyhjana), mutta odottelimme nelisen tuntia aivan varmasti Kiinan organisoiman tietyomaan valmistumista silta paivalta. Ei ole mitaan tolkkua niiden toiminnassa. Tassa vaiheessa alettiin ylipaataan olla kyllastyneita “Kiinaan” ja innokkaita paasemaan rajan yli Nepaliin. Viimeinen yo noiden keltaisten pirulaisten maassa vietettiin Tingrissa, josta ei kylla ole mitaan kerrottavaa. Ei ollut kylla mitaan nahtavaakaan. Myohaan illalla saatiin sentaan synttarioluset, mutta ei ruokaa, kun tarjoilijat eivat osanneet sita toimittaa.

Eilen sitten ajettiin viimeinen etappi Tingrista Zhangmuun, josta oli tarkoitus lahettaa viimeiset kortit kotopuoleen, mutta eihan siella mitaan postia ollut. Tai oli mutta laput luukulla. Alkaa siis ihmetelko Nepalin merkkeja tiibetin korteissa (saattavat tosin saapua nopeammin rajan talta puolelta). Rajan ylitys oli taas erittain kivuton operaatio ja naimme myos harvinaisen, uhanalaisen elaimen nimelta “ystavallinen ja avulias kiinalaissotilas, joka puhuu englantia”. Heti sillan yli Nepalin puolelle kaveltyamme melkein kaikki olivat erittain avuliaita ja englannin taitoisia. Viimeinen bussi Kathmanduun oli tosin meidan tullessa paikalle juuri lahdossa ja aivan tupaten taynna. Jeeppikyyti olisi maksanut maltaita ja jaimme sitten Kodariin yoksi odottelemaan aamubussia.

Tanaan sitten korottelimme halki Nepalin vehreiden maalaismaisemien tanne Kathmanduun. Aivan viimekilometreilla jouduimme odottelemaan tovin oudolla armeijan tai joidenkin sen nakoisten tiesululla, mutta muuten matka sujui joutuisasti, vaikka tie kiemurtelikin rotkojen reunoilla. Kathmandussa sitten kiertelimme hetken, kunnes loysimme halvan mutta hyvan majapaikan. Hotellihuoneessamme on vessanpontto, telkkari ja lammin vesi! Kasittamatonta ylellisyytta reilulla kolmella eurolla per yo. Mikas siis taalla ollessa. Pari paivaa viela kiireetonta lokottelya ja tahan vuodenaikaan hiljaisella turistialueella kiertelya. Muutamaa nahtavyyttakin taytynee raahautua katsomaan kunhan toivutaan Tiibetin aiheuttamasta jetlagista.

P.S. Jos olette lahettaneet meille tekstiviesteja, niin muut kuin pari Krissen viestia eivat ole tulleet perille. Kannykka ei ole kokoaikaa paalla joten ne saattavat havita taivaan tuuliin. Sama koskee meidan omiin liittymiin lahetettyja viesteja. Eli mailia tai terkkuja tanne sivulle, ei tekstiviesteja paitsi kiireellisissa asioissa numeroon 0503240124.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *